Освен като мъж и жена, канадците вече ще могат да се самоопределят

...
Освен като мъж и жена, канадците вече ще могат да се самоопределят
Коментари Харесай

Канада направи немислимото и пребори природата, ето какво се случва с половете и официалните документи в страната

Освен като мъж и жена, канадците към този момент ще могат да се самоопределят и като трети необикновен пол. Това става допустимо откакто държавното управление публично позволи третият пол, обозначен като Х,да може да се вписва във всички документи. Промяната ще бъде въведена на първо време в Министерството на имиграцията, а по-късно и във всички останали държавни институции. Целта е да се улесни приемането на паспорти, документи за пътешестване или имиграционни документи, които подхождат най-добре на половата еднаквост на хората, които не се разпознават нито с мъжкия, нито с женски пол, се споделя в изказване на канадското държавно управление.

През юни страната одобри законопроект, който прибавя " половата еднаквост или изразяването на пола " паралелно с расата, религията, възрастта, измежду претекстовете за дискриминация, неразрешени от Канадската харта на правата.

Канадският министър на имиграцията Ахмед Хусен заяви, че решението в формалните документи да може да се записва безпристрастен пол, е признато, с цел да може канадците да бъдат такива, каквито желаят и да живеят съгласно половата си еднаквост, както и сами да показват каква е тя.

„ Въвеждайки в формалните документи пола „ Х” ние вършим значима стъпка към постигането на тъждество сред всички канадци, без значение от тяхната полова принадлежност”, разяснява Хусен. Промяната ще бъде въведена още в края на този месец, първо от Министерството на имиграцията, а по-късно и от всички останали дълржавни институции.

По –рано Канада позволи в имиграционните документи чужденците да могат да се дефинират и с трети пол. В началото на юли министър ръководителят на страната Джъстин Трюдо разгласи, че обмисля регистриране на неустановен тип пол в персоналните карти. Трюдо е и първият министър председател, който се включи в гей церемониал в страната, написа Дарик.

Първата страна в света, въвела публично в документите си трети неустановен пол „ Х” е Австралия. Промяната бе въведена като мярка против половата дискриминация, която да даде опция на транссексуалните и хората, които не желаят да си дефинират половата принадлежност да запълват с „ Х” графата " пол " в документите за идентичност.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР